Cultura

Teresa Soldevila: “Fem una gran aposta més arriscada per atreure a més públic”

La responsable de logística de la Nit del Museus al Marítim de Barcelona explica com es transforma la instal·lació en un espai festiu per captar l'atenció dels joves i les famílies

Galera
L’espai del videomapping al Museu Maritim de Barcelona. Font: Pinterest
Marta Payo Alba Marta Payo Alba

El Museu Marítim de Barcelona (MMB) celebra la “Nit dels Museus” aquest 18 de maig, obrint les seves portes des de les 19:00 fins a la 01:00 de la matinada. Alineant-se amb la tradició iniciada a Berlín el 1977 i impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, diversos museus i centres culturals obren les seves portes en aquesta jornada especial. Des de 2008, el MMB participa activament en aquesta iniciativa, oferint una gamma variada d’activitats nocturnes per als seus visitants. Teresa Soldevila, responsable de logística de la Nit dels Museus al MMB, organitza un any més aquest esdeveniment destacat, introduint noves i úniques activitats que enriqueixen l’experiència cultural dins del panorama català.

P: Per l’experiència dels anys anteriors, que esperen d’aquest 18 de maig?
R: Nosaltres, des del principi, quan es va començar a fer la nit dels museus, participem en aquest gran esdeveniment de la ciutat. Fa gairebé 25 anys que hi participem. Aquest any, precisament fem una gran aposta, més arriscada, però per atreure a més públic, i en especial, públic jove. De fet, la nit del museu, en la seva essència, sempre s’ha fet per aquest públic no habitual d’anar als museus. Es veu el museu de manera diferent, d’una manera més festiva. Volem que la gent jove vegi que els museus no són espais avorrits, que són llocs tradicionals amb cultura viva. Per tant, la proposta d’aquest any va adreçada a gent jove, que vegi que els museus són divertits i que hi ha moltes coses interessants i que els poden gaudir molt.

Aquesta Nit del Museu

P: Hi ha algun tipus de preparació especial per aquesta nit o s’obrirà el mateix recorregut amb les mateixes exposicions que de normal?
R: Avui estem començant el muntatge, cada vegada hi ha activitats diferents de les habituals dels museus i sempre hi ha una feina prèvia del muntatge per preparar l’esdeveniment. En aquest cas, d’una banda: obrim les portes a visites lliures perquè la gent pugui conèixer, passejar i veure l’edifici. És un edifici preciós, d’estil gòtic, catalogat i amb gran interès artístic i patrimonial, i no tan sols l’edifici, sinó totes les col·leccions que hi tenim exposades.

Però també farem unes visites guiades diferents fetes per persones de l’equip del museu que no són les típiques tradicionals on t’expliquen tot, sinó mes dirigides a conèixer racons desconeguts. A les 9, quan es comença a fer fosc, farem un videomapatge: un espectacle de llums i colors per l’entrada del museu, el jardí i una vegada dins, hi haurà un videomapatge fent que hi hagi moviment, colors, música i creï una manera diferent de veure el patrimoni: més amena i divertida. No s’ha fet mai en l’interior de cap museu compartint espais amb les col·leccions, i aquest any fem aquesta aposta. És molt arriscada i esperem que funcioni.

P: Acudeix algun públic diferent del de normal?
R: En aquests últims anys, hem observat un augment en el nombre de famílies que assisteixen a la Nit dels Museus amb nens petits. Tot i que l’esdeveniment es realitza de nit, des de les 7 de la tarda fins a la 1 de la matinada, les famílies venen amb nens molt petits, portant-los en cotxets i a peu. També pot ser que el tema dels vaixells i la navegació sigui molt atractiu per als nens. Potser justament per la temàtica és on els nens i les famílies es troben més a gust.

Que hi ha al museu?

Infografia de les exposicions actuals

P: Podria compartir alguna experiència memorable que hagi succeït durant la Nit dels Museus al Museu Marítim?
Una de les anècdotes més memorables de la Nit dels Museus és la cara d’alegria que es pot veure en les persones quan estan aquí. Durant els concerts, hi ha moments especials quan algunes persones es deixen portar per la música i comencen a ballar. Els visitants arriben molt contents, gaudint de la nit recorrent diferents espais dels museus. Tots tenen expressions de felicitat que, generalment, no es veuen en un dia normal de visita. Aquestes experiències úniques són les que fan que la Nit dels Museus sigui un esdeveniment tan especial.

P: Barcelona és una ciutat on en mar juga un paper important. Quin és el pes que considera que té aquest museu en la ciutat?
R: És molt rellevant, no tan sols dins de Barcelona, sinó a tot Catalunya. És dels museus més importants de tot el Mediterrani pel que fa a col·leccions de patrimoni marítim. També el fem rellevant per les activitats i exposicions que fem d’aquest patrimoni i altres esdeveniments com la copa Amèrica i sopars temàtics.

Teresa Soldevila

Marta Payo Alba

Soy estudiante de periodismo y política, también curso el título de Big Data. Me encantan los deportes del motor, la diplomacia y viajar. Me fascina contar historias para que lleguen a más persona y soy muy detallista.