La revitalització de la revista esportiva

Alex Puigmal Miranda Alex Puigmal Miranda

En els dies que corren, cadascú a casa seva busca diferents formes d’aprofitar el temps o de trobar noves aficions per poder fer més fàcil el transcurs d’aquests hores. Però hi ha empreses o grups de diferents sectors culturals que poden ajudar a aprofitar aquest temps com és el cas de la revista ‘Líbero’ i Panenka.

Són dues publicacions que es dediquen al món del futbol i on des del confinament pel coronavirus han realitzat alguna acció per facilitar l’accés de les seves revistes a nous lectors de forma digital. Començant per ‘Líbero’ que va obrir la hemeroteca de la seva pàgina web i van oferir 9 números de la revista a tothom a través de la plataforma d’Issuu.


LA REVISTA ESPORTIVA ACTUAL

Però, què són ‘Líbero’ i ‘Panenka’? Actualment aquestes dues revistes tenen mínim dos anys d’antiguitat i cinc anys respectivament. Ambdues es dediquen a fer un tipus de periodisme que no s’acostuma a veure avui en dia. Es prioritza la immediatesa i treure el titular el primer abans que la resta. Les dues revistes es mouen entre històries del futbol des del punt de vista històric, polític o cultural. Aquelles que són úniques, per la forma de viure-la per part del protagonista o pel que ha significat de cara a la societat.

Els periodistes d’aquestes revistes s’encarreguen de buscar-hi una visió insòlita sobre el fet. Sempre amb històries úniques que poden marcar al lector sobre el qual està passant en l’actualitat. Un exemple podria ser l’explotació d’un jugador estrella. Aquestes revistes indaguen en la seva infantesa, la trajectòria fins a arribar a on està avui en dia. 

Aquest periodisme no és comú però està resorgint de les profunditats de l’actual periodisme. S’ha buscat reprendre la feina d’investigar i aprofundir sobre un concepte o història per tal de donar la millor informació possible als lectors. Actualment es busca crear una imatge del reportatge. I a més, una vegada vist, es vagi directament a buscar aquelles pàgines on es troba aquella investigació.. 

Una pilota vella, com el que volen recuperar les revistes / Pixabay

D’això s’encarreguen ‘Panenka’ i ‘Líbero’, aquestes dues revistes han arribat a tenir entrevistes amb persones molt importants, i d’altres de no tanta importància. Pero que estan aquí o a l’altra punta del món i que a través d’una gran investigació poden arribar  a fer una entrevista atractiva pel lector.


RECOMANACIONS

Seguidament podem trobar unes quantes entrevistes que recomanem pels nostres lectors d’AULA NEWS. Destaquem en primer lloc l’entrevista que va realitzar ‘Panenka’ per la revista número #92 a l’exjugador Ronaldinho Gaúcho (link); o la interessant entrevista a Juan Mata i el seu gran projecte Common Goal (link). 

També podem trobar alguna peça de política i l’esport, temes que molts no volen veure barrejats. La revista ‘Líbero’ treu un article que es basa en una pel·lícula entre Pep Guardiola i José Luiz Rodríguez Zapatero que mai va veure la llum. Tracta una mica sobre el que s’hauria pogut arribar a veure (link). En una altra revista, ‘A la contra’, Josep Ramoneda hi parla sense pèls a la llengua del conflicte català i el paper que té el Barça (link). O en una entrevista, aquesta mateixa persona en parlava del mateix amb ‘Líbero’ (link).

Hi ha altres revistes d’aquest caire a Alemanya (11 Freunde i Ballesterer), França (So Foot), Itàlia (RivistaUndici), Gran Bretanya (When Saturday Comes) o a Suècia (Offside). Tot per tal de no quedar-se avorrit durant aquests dies de confinament.

 

*Autors:

Alex Puigmal
Estudiant de Periodisme a la Universitat Abat Oliba CEU (UAO)

Martí Bailac
Estudiant de Gestió Esportiva a la Blanquerna (URL) 

 

Alex Puigmal Miranda

Estudiante de periodismo en la Universitat Abat Oliba. Amante incondicional de los deportes. Soy entrenador de fútbol en uno de los clubes más importantes que compiten en Catalunya. Me gusta emprender. Me caracterizo por mi liderazgo y mi ambición. Futuro periodista deportivo, y fan, del RCDEspanyol.