Jordi Boada: “A vegades es comet l’error de pensar que la contaminació només afecta a dofins i tortugues marines”

Jordi Boada: “A vegades es comet l’error de pensar que la contaminació només afecta a dofins i tortugues marines”

Aquest jove investigador marí destaca la importancia d'ensenyar a la gent quina és la situació real de l’ecosistema oceànic

En Jordi Boada (Barcelona, 1987) és un jove oceanògraf que des de fa 10 anys es dedica totalment a la investigació del mar. Amb només 32 anys també és doctor en Ecologia marina i ha col·laborat en diversos projectes relacionats amb l’estudi del fons marí. Actualment, és investigador post doctoral a la Universitat de Barcelona (UB).

Pregunta- Com descriuria la situació actual del mar y els seu fons?

A dia d’avui els oceans i la natura en general reben unes pressions antròpiques molt altes, i aquestes són de moltes naturaleses diferents. Per tant, ens trobem amb un mar que està impactat per diversos factors com el canvi  climàtic, l’escalfament global, la contaminació, etcètera.

Des de que  vostè va començar a estudiar els oceans ha pogut observar cap tipus d’evolució en l’ecosistema marí?

Si comparem tots els anys que porto dedicant-me a l’estudi del fons marí amb la historia dels oceans es podria dir que no porto molt temps en aquest ofici. No obstant això, és curiós que en aquest ‘breu’ període he vist canvis que han marcat els meus interessos en les recerques que faig. Una de les coses que més em va sobtar va ser la creació i expansió de deserts submarins que són zones de roca pelada on abans hi havia boscos de macro algues que ara han desaparegut.

Dels problemes que hi ha actualment, quin és el més urgent a solucionar?

Al cap i a la fi, per tal de preservar els fons marins s’ha de trobar una solució a tots els problemes. Tot i així, és cert que la gran majoria de gent estaríem d’acord amb que el canvi climàtic es una de les coses que més impacta causa a la naturalesa marina perquè té incorporats varius factors com la sobrepesca, la destrucció dels habitats, la contaminació, entre d’altres.

Com afecta la contaminació a l’ecosistema marítim?

La pol·lució no només té un impacte concret en els fons marins, sinó que afecta de moltes maneres diferents degut a que hi ha diverses maneres de contaminar. Per exemple, l’abocament d’aigües residuals sense tractar al mar fa que hi puguin créixer més microalgues, cosa que impedeix la penetració dels raigs solars al fons marí. En conseqüència, la quantitat d’oxigen disminueix i, per tant, pot provocar la mort de molts organismes vegetals i animals.

Quines són les espècies marines més afectades ?

A vegades es comet l’error de pensar que la contaminació només afecta a un tipus d’animals com les tortugues marines i els dofins. La realitat es que no hi ha cap ésser viu en concret que pateixi més els efectes d’aquest fenomen. No obstant això, hi ha organismes que si es veuen afectats per la contaminació la resta de l’ecosistema ho nota. Aquest és el cas de la vegetació submarina que és l’estructura i la base de la cadena tròfica. Per tant, si aquesta es veu danyada per la pol·lució tot el fons marí surt perjudicat.

fotografia d'un fons marí

Fotografia d’un desert submarí / Jordi Boada

I Com pot influir la contaminació dels mars a l’ésser humà?

Ens perjudica moltíssim a nivell de salut i a més a més a nivell econòmic. És evident que si extraiem una sèrie de recursos per tal d’alimentar-nos i el mar no es troba en un bon estat sortim afectats negativament. De la mateixa manera que si la qualitat de les aigües disminueix el turisme es pot veure perjudicat i, de retruc, l’economia.

La gent ha de pendre consciència de tots aquests problemes?

És una tasca difícil. El primer pas passa per l’educació, ensenyar a la gent tot el que està passant en aquest àmbit. També ajuden les iniciatives de conscienciació del medi marí perquè quantes més veus contribueixin a la causa millor. Cal afegir que conscienciar-se és cosa de tots i no només d’uns quants.

A nivell particular, què és el que hauría de canviar cadascú per revertir aquesta situació?

La base de tot és que cadascú sigui conscient de l’impacte que les seves accions creen en la naturalesa. Un bon començament seria deixar de consumir productes d’un sol ús i optar més per aquells reutilitzables.  Una altre opció també és utilitzar transports sostenibles de manera més sovint.

Hi ha cap factor que pugui donar esperança de cara al futur de la preservació del fons marí?

Hi ha moltíssima fe en que les coses poden millorar. De fet, a la mínima que li donem espai a la natura aquesta rebrota i recupera el terreny perdut. La capacitat de l’oceà de regenerar-se és immensa, per tant, si aconseguim canviar algunes coses la situació es pot revertir.

Sobre el autor

Pol Masnou Vintró

Pol Masnou VintróSoy estudiante de 3º de periodismo en la Universidad Abat Oliba CEU. Ahora mismo mi futuro es un gran interrogante, pero sé que poco a poco iré definiendo mi camino e iré resolviendo todas mis preguntas. Soy una persona alegre y muy movida que tiene muchas ganas de aprender y vivir nuevas experiencias.

Ver todos los posts de Pol Masnou Vintró

Deja un comentario