El Govern gira l’esquena al ‘boom’ tecnològic de Lleida

El Govern gira l’esquena al ‘boom’ tecnològic de Lleida

La manca d'inversions públiques a la ciutat alenteix el desenvolupament d'un dels epicentres d'innovació de Catalunya

La capital de la Terra Ferma s’ha convertit en la ciutat clau, més enllà de Barcelona, en el desenvolupament tecnològic de Catalunya. Pensar en Lleida és veure fruiters i tractors, però les últimes dècades han suposat una reconversió industrial i de serveis 2.0 d’aquesta província, moltes vegades oblidada per la Generalitat.

«Falta suport de la Generalitat en l’àmbit tecnològic, totes les acceleradores són a Barcelona», assegura en Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida. La «centralitat barcelonina», tòpic molt utilitzat a Ponent per la seva llunyania amb la capital catalana, crea, segons explica l’empresari lleidatà, un «desequilibri territorial immens» que «alenteix el creixement econòmic i tecnològic de Lleida».

Les paraules del president de la principal organització empresarial de la ciutat es veuen reforçades per l’estudi La transformació econòmica de Lleida: realitats i perspectives de futur, publicat l’abril de 2019. L’informe, realitzat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Fòrum Social, creu que l’entorn de Ponent serà el motor del desenvolupament de la infraestructura digital a Catalunya. En aquesta línia, s’espera que el 5G pugui ser un punt de trobada on el teixit empresarial lleidatà treballi per reforçar la seva capitalitat tecnològica.

Innovació i 5G

El Parc Científic i Tecnològic de Lleida, ubicat al turó de Gardeny, està patint l’expansió empresarial, amb més de 1.700 treballadors, sense suport institucional. «Empreses com Indra o 100% lleidatanes creen noves patents en drons, certificats digitals o robòtica des d’aquest ‘hub’ d’innovació», assevera el president de la Cambra de Comerç de Lleida. El procés de reconversió, més enllà de l’agricultura, fa que companyies de Ponent surtin fora de les fronteres de l’Estat espanyol.

Parc Científic i Tecnològic de Lleida / PCiTL

Jaume Saltó va proposar en la seva presa de possessió com a president de la Cambra fer una connexió 5G per la A-2 des de Lleida. «L’arribada del 5G a la ciutat afavoriria el desenvolupament de moltes empreses i els seus dispositius, com per exemple la gestió de l’aigua», explica el fundador de Group Saltó.

Conquesta mundial lleidatana

L’empresa del president de la Cambra de Comerç de Lleida, Group Saltó, a més, ha guanyat un dels premis del Mobile World Capital de Barcelona per la seva patent en un robot assistencial, el Somcare. Aquest repte 5G dins de l’àmbit social podrà utilitzar-se per a reduir les llistes d’espera de les residències o optimitzar la cura de la gent gran. La companyia exportarà durant aquest 2020 el seu robot als Estats Units.

En el camp de les connexions 5G, Lleida.net ha començat la seva expansió a l’Orient Mitjà. L’empresa de Ponent va signar aquest mes de febrer un nou acord bilateral d’interconnexió directa i de trànsit d’SMS amb la companyia dels Emirats Àrabs Units Etisalat. «L’important auge que viuen les comunicacions a la regió justifica la nostra aposta per una major presència a la zona», argumenta en Sisco Sapena, fundador de Lleida.net, qui va signar al setembre altres acords amb China Mobile i China Telecom. Un altre exemple de l’expansió tecnològica des de Terra Ferma.

Jovent emprenedor

El Segrià, la comarca de la qual Lleida n’és la capital, és l’únic territori fora del cercle metropolità de Barcelona que es troba al TOP 5 en creació de noves Start-Ups amb base tecnològica. El peculiar teixit format per empresaris, la Universitat de Lleida i la Formació Professional, molt cohesionat en aquesta mitjana ciutat, fa que els projectes empresarials tinguin un desenvolupament molt ràpid.

Les terres de Lleida lluiten per sortir-se’n en un moment en què el Govern català deixa de costat a l’empresariat de Ponent. La internacionalització de la tecnologia lleidatana, el naixement d’Start-Ups o la transformació del 5G reforcen a la ciutat com a ‘hub’ català de la innovació. Tot i això, segons veus com la del president de la Cambra de Comerç de Lleida: «Amb el suport del Govern faríem moltes més coses i creixeríem a nivells similars als de Barcelona».

Sobre el autor

Carlos Manzano Martín

Carlos Manzano MartínReporterismo para aprender cómo funciona el mundo. Bajo esta premisa trabajé como redactor y locutor en Catalunya Ràdio, y desde hace dos años descubro las historias más cercanas como redactor en El Llobregat. Aula News supone, para mí, un nuevo reto con enfoque local dentro del ámbito universitario.

Ver todos los posts de Carlos Manzano Martín

Deja un comentario